Не се сърди, човече универсалният наръчник за добро настроение

Вероятно няма поколение, което да е израснало без игра на Не се сърди, човече. Със своята невероятна история, във времето тя се е превърнала в международен език на забавлението. Можем да я намерим в десетки култури, като някои от тях дори я смятат за национален спорт. Но какво в крайна сметка я прави толкова специална?

 

Началото – кратка история на играта

Не се сърди, човече (Ludo) е имало още в Древна Индия, тогава под друго име. Първите сведения за подобни игри датират от Желязната епоха, а в епоса Махабхарата се появява с много близки до съвременните правила и играе решаваща роля в историята. Само в Индия има няколко варианта на играта, а в днешния си вид дори е придобила национално значение. По време на карантината покрай COVID-19 мобилната версия дори успява да задмине Candy Crush Saga, която дотогава е била на върха на индийските класации.

 

По света – различни имена, различни варианти

Играта се среща под различни имена по света, които до едно имат любопитна символика:
Pachisi (Индия) означава “двадесет и пет” – толкова е бил максималният резултат на използваните зарове. В някои вариации този резултат може да достигне 30.
Ludo пък идва от латинската дума “играя”, а на други езици може да означава още “игра” или “спорт” и за първи път е патентовано във Великобритания, откъдето постепенно се разпространява по цял свят.
Cielo robado (Колумбия) в превод значи “откраднат рай”. Там можем да я срещнем и като “От камък на камък” и “С полицаите”.

 

Предимства

Заглавието Не се сърди, човече е разпространено основно в европейските държави заради емоционалния аспект на играта. По нашите ширини понякога я наричат на шега “играта, която разваля приятелства”, защото най-трудното и важно умение в света на игрите е да приемаме неутрално загубата и лошия късмет. Тя е ценна и в други аспекти – учи ни да бъдем търпеливи, когато шансовете не са на наша страна, да мислим напред във времето и да изграждаме печеливши стратегии, както и да се борим за успех дори при неравен старт.

Да играем

Разбира се, вече има и Не се сърди, човече онлайн – можем да намерим десетки вариации с различни аудио-визуални ефекти, допълнителни правила, бонусни системи и дори турнири. В Belot.BG играта носи името Не се сърди, Баце, където играчите влизат в ролите на нацепени батки и се стремят първи да обиколят символичните за тях квартали, за да се докажат като най-добрите, най-силните и най-големите. Освен това Не се сърди, Баце изгражда общност около играчите – те могат да обменят опит помежду си, да сформират отбори, да създават приятелства. Заповядайте и вие в света на батките – да се нацепим заедно!

Не бъди шматка – стани батка!

Влез в Belot.BG, стани част от играта